Activiteiten  


Naast de dagelijkse individuele bezigheden krijgen de bewoners de kans om deel te nemen aan allerlei activiteiten en uitstappen.

Dankzij de ondersteuning en medewerking van de vrijwilligers kunnen wij een zomer- en winterprogramma aanbieden boordevol interessante activiteiten die gebaseerd zijn op de wensen van de bewoners.

Visie van animatie 

Deze visie op animatie is degelijk ingebed in de algemene visie van WZC Rustenborg.

 De activiteiten worden georganiseerd onder waardige en deskundige begeleiding met het oog op het in stand houden van de lichamelijke en persoonlijke integriteit van de bewoner.

 Animatie omvat voor WZC Rustenborg verschillende begrippen:

 • Animatie als initiator:
  Animatie neemt uiteenlopende initiatieven tot verschillende mogelijkheden van  activiteiten, afgestemd op de behoefte en mogelijkheden van de bewoner.
 • Animatie als stimulator:
  zorgt dat het leven bij de bewoner aanwezig gestimuleerd wordt, naar boven komen.
  “Het leven opwekken” in een omgeving van aandacht, warmte, geduld en luisterbereidheid.  Leven is immers veel rijker en dieper dan dat wij onder woorden kunnen brengen of met ons verstand kunnen omvatten.
 • Animatie als organisator:
  Het klimaat binnen ons huis maakt duidelijk dat de bewoner niet overdonderd of bedolven wordt onder zorg en animatie.  De animator kan de behoefte aan tijdsinvulling van de bewoner mede vertalen, vorm geven door de gepaste activiteiten aan te bieden, zodat er een optimale tijdsinvulling kan gegarandeerd worden.
 • Animatie als coördinator:
  Voor ons is animatie duidelijk een “relatiegebeuren” waarbij wij spreken van een “Ik- gij” relatie die resulteert in een echte ontmoeting.
  Communicatie en respect zijn belangrijke ingrediënten bij dit gebeuren;  Animatie zorgt dat de verschillende invalshoeken tot benadering van de bewoner op elkaar worden afgestemd.
 • Animatie als brugfunctie naar de buitenwereld:
  Animatie is een belangrijke schakel tussen de gebeurtenissen binnen en buiten het wzc, de wereld vanwaar de bewoner komt. Activiteiten als een opendeurdag, kerstmarkt en werken met vrijwilligers geven dit vorm.

Animatie in Rustenborg probeert een antwoord te geven op een vraag of een ontvankelijkheid die allereerst vanuit de bewoner op gang komt en begeleid wordt door de animator.

Een waaier van activiteiten worden aangeboden, voor ieder wat wils en dit in een vast weekprogramma zowel in de zomer met de focus op buiten, als in de winter waarbij de focus gericht is op binnen.

Voorbeelden van activiteiten zomerprogramma: kleine uitstappen naar bijvoorbeeld de Trapisten, een ijsje eten in “Lekker Koeike”, wandelen in het Rivierenhof, het dorp, winkelen in de vroegere Unic, het Shoppingcenter, de  wekelijkse markt, ...
Vaste activiteiten zoals bingo, kaarten, zingen, gezellig een tas koffie drinken, pannenkoekenbak,...
Gastoptredens, quiznamiddagen, playbackshow, modeshow,...

Al deze activiteiten zijn een antwoord op de vragen en de wensen van de bewoners. 


Nieuws rond activiteiten
 
Hieronder kan u de activiteitenkalender voor de bewoners terugvinden.
Enerzijds kan u de algemene animatiekalender raadplegen, anderzijds kan u ook onze aangepaste activiteitenkalender van woonzone Klimop bekijken.
 


 
   
Homepage Contact Sitemap